چکیده
هدف: در فضای غیرقابل پیشبینی و پویای بازاریابی دیجیتال و الکترونیک، اعتماد مشتری مهمترین لازمهی موفقیت تبلیغات بوده و شناسایی مؤلفههای آن در فناوری بلاکچین (علیرغم داشتن ویژگیهایی مانند شفافیت و امنیت، به عنوان یک ابزار دیجیتال) از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین، مطالعهی حاضر با هدف بررسی جنبههای مختلف اعتماد مشتری در تبلیغات مبتنی بر بلاکچین، طراحی و تدوین گردید.
روششناسی: پژوهش حاضر از منظر هدف، توسعهای و کاربردی است و دستیابی به اهداف آن با استفاده از روش کیفی نظریه دادهبنیاد (رویکرد نظاممند اشتراوس و کوربین) امکانپذیر بود. دادههای مورد نیاز با استفاده از مصاحبههای عمیق (از طریق نمونهگیری گلولهبرفی) جمعآوری شدند و پس از انجام ده مصاحبه به اشباع نظری رسیدند.
یافتهها: نتایج در قالب شش مؤلفهی مدل پارادایمی استاندارد ارائه گردید. اعتماد به تبلیغات دیجیتال مبتنی بر بلاکچین به عنوان پدیده محوری شناخته شد و ارتباط آن با سایر عوامل از جمله شرایط علی (مشتری، تبلیغات و ویژگیهای تبلیغکننده)، شرایط زمینهای (ماهیت بلاکچین، زمینه فناوری، زمینه بازاریابی)، شرایط مداخلهکننده (عوامل هنجاری، عوامل اجرایی تبلیغات)، استراتژیها (بهبود بازاریابی و تبلیغات) و سرانجام، پیامدها (مشتری، تبلیغکننده، اجتماعی) آشکار گردید.
نتیجهگیری: فناوری بلاکچین علیرغم ماهیت شفاف خود در انتقال اطلاعات به مخاطبان هدف، از ایجاد اعتماد بینیاز نیست. به این دلیل که جنبههای فناوری و تکنیکی به تنهایی برای ایجاد اعتماد در مشتریان کافی نیستند و در این میان تبلیغکنندگان باید به تمامی خصوصیات انسانی، سازمانی و فناوری توجه نمایند.