نوع مقاله : علمی - پژوهشی
چکیده
هدف: امروزه سلامتی مصرفکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی به دلیل وجود عادات فعلی تولید و مصرف مواد غذایی ناپایدار به خطر افتاده است و لذا کشاورزی ارگانیک به سبب عدم استفاده از افزودنیهای غذایی، مواد شیمیایی و مصنوعی، میتواند به عنوان جایگزینی مناسب، توسعه و بهبود یابد. از ابتداییترین گامها برای ترویج مصرف محصولات ارگانیک، بخشبندی مشتریان بالقوه است.
روششناسی: جامعه آماری این تحقیق شهروندان تهرانی هستند که تمایل به مصرف میوههای ارگانیک دارند. بدین منظور با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه معادل 384 نفر انتخاب شد و دادههای تحقیق به وسیله پرسشنامه جمعآوری شد که پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0.937 تأیید شد. برای تحلیل دادههای تحقیق با رویکرد دادهکاوی از روش خوشهبندی k میانگین استفاده گردید.
یافته ها: براساس یافتههای تحقیق، باز مشتریان بالقوه در شهر تهران به پنج خوشه تقسیم گردید که توصیف ویژگیهای جمعیتشناختی، رفتاری و روانشناختی هر خوشه بیان گردید. دو متغیر سهولت دسترسی به اطلاعات و کیفیت درکشده، بیشترین تأثیر و دو متغیر وجود محصولات ارگانیک در سبد غذایی مصرفی و هنجارهای ذهنی، کمترین تأثیر را در خوشهبندی مشتریان داشتهاند.
نتیجه گیری: در نهایت پیشنهاد میشود سیاستگذاران به برنامهریزی سیاستهای فرهنگی، حمایتی و کنترلی پرداخته و تولیدکنندگان و فروشندگان میوههای ارگانیک با کمک بازاریابی دیجیتال به جلب اعتماد مشتریان بالقوه خود بپردازند.