چکیده
هدف: راهبرد باز، رویکردی برای گشودن مرزهای مستحکم سازمان و به جریان انداختن دانش از طریق ذینفعان داخلی و خارجی میباشد تا سازمانها از این طریق بتوانند با افزایش مشارکت و شفافیت اطلاعات و استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات به ایدههای استراتژیک بیشتر و کارآمدتری دست پیدا کنند که بکارگیری این رویکرد، نیازمند برنامه اجرایی خاص خود میباشد که با توجه به نقش شرکتهای دانشبنیان در اقتصاد کشورهای در حال توسعه و تأثیر بالای راهبرد باز بر عملکرد شرکتهای دانشبنیان، هدف این پژوهش ارائه مدل اجرایی راهبرد باز در شرکتهای دانشبنیان میباشد.
روش: این پژوهش با بهرهگیری از رویکرد ظاهرشونده(گلیزری) نظریه دادهبنیاد انجام شده است و دادهها از طریق مصاحبه عمیق با 15 نفر از خبرگان حوزه استراتژی در شرکتهای دانشبنیان جمعآوری شده است.
یافتهها: پس از تجزیهوتحلیل دادههای کیفی مصاحبهها، مدل اجرایی راهبرد باز ارائه گردید. یافتهها شامل 5 مقوله(توسعه عوامل فنی و دانشی، توسعه عوامل سازمانی و انسانی، حساسیت راهبردی، شبکهسازی و چالشها و رقابتهای ایده) میباشد که با توجه به نظرات خبرگان پژوهش، به عنوان راهکارها و برنامههای اجرایی راهبرد باز در نظر گرفته شدهاند.
نتایج: شرکتهای دانشبنیان میتوانند با در نظرگرفتن این مدل، نسبت به پیادهسازی راهبرد باز اقدام نمایند و از این طریق به 2 هدف اساسی خود یعنی تولید محصولات جدید و نوآورانه(نوآوری محصول) و ارائه روشهای بهینه تولید(نوآوری فرآیند) دست پیدا کنند و با دستیابی به این اهداف، مزیت رقابتی پایدار نیز کسب کنند.
کلیدواژهها